Sabies perquè es important el gateig?

 

l’expert Carlos Gardena ens exposa 8 raons:

El gateig connecta els hemisferis cerebrals i crea rutes d’informació fonamentals per a la maduració de les diferents funcions cognitives.

Desenvolupa el patró creuat que es la funció neurològica que fa possible el desplaçament corporal en equilibri del cos humà. Aquest moviment compren l’eix de les malucs i el de les espatlles. Al gatejar es tonifiquen adequadament els músculs que més endavant permetran que el nen mantingui la columna perfectament recta quan estigui a punt  per a poder-se posar d’en peu.

Desenvolupa el sistema  vestibular i el sistema propioceptiu. Ambdós sistemes permeten saber a on estan les parts del propi cos.

Permet la focalització dels ulls. Al mirar el terra per a posar la mà o el genoll de manera correcta, el nen enfoca els dos ulls cap a un mateix punt a una distancia curta. Aquest es un excel·lent exercici muscular pels ulls i tal la seva importància que , segons un estudi d’optometristes, el 98% dels nens amb estrabisme van gatejar poquíssim de petits.

El nen sent la mà que està veien. Això te una sèrie de avantatges de manualitat fina que més tard influiran en l’escriptura. Amés el massatge que li don al palmell de la mà, envia informació al cervell de la seva situació i de les diferents sensacions i textures que sent. També, al gatejar el nen recolza el seu pes en els palmells de les mans i suporta aquesta tensió en les articulacions dels canells, de les espatlles, de la columna, dels fèmurs i de les malucs. D’aquesta manera percep l’oposició de la gravetat i aprèn a manejar-se amb ella.

L’ajuda a mesurar el mon que l’envolta i el nen s’adapta al medi. La distancia que hi ha entre els ulls i la palma de la mà al gatejar es una mida fonamental, La braça, en totes les civilitzacions. Amb aquesta nova mesura corporal el nen mesura el mon que l’envolta, i es per això que quan de grans tornem a un lloc de la infància el percebem més petit del que era, perquè en aquell moment la mesura de la braça era més petita.

Ajuda a establir la futura lateralització del cervell.  Quan un dels hemisferis es converteix en dominant i l’altre en servidor per a no tenir que funcionar ambdós a la vegada.

Ajuda a poder escriure en un futur. Mitjançant el gateig es va desenvolupant la coordinació cerebral ull-mà. Quan el nen gateja s’estableix entre ambdós una distancia similar a la que més endavant hi haurà entre ull i mà a l’hora d’escriure.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s